اعلام اقدامات وزارت ICT در 100 روز ابتدايي دولت دوازدهم، آغاز تعرفههاي جديد اينترنت ثابت، اجراي فاز دوم رجيستري با برند اپل و تشريح ويژگيهاي اين فاز توسط مسوولان از مهمترين اخبار حوزه ارتباطات و فناوري اطلاعات در هفته گذشته بود.
وايمکس نيوز- فاز دوم رجيستري که از اين هفته با برند اپل آغاز شد، يکي از وعدههايي بود که وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات دولت دوازدهم در ابتداي وزارت خود داد. تغيير اينترنت حجمي به غيرحجمي با سياست مصرف منصفانه نيز يکي ديگر از اين وعدهها بود که ابتدا در دولت پيش مطرح شد اما به دليل اعتراضات به تعرفههاي پيشنهادي نهايتا آذري جهرمي آن را پيگيري کرد.
اقدامات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در 100 روز ابتدايي دولت
يکي از اهداف هميشگي دولت در برنامههاي توسعه، تبديل ايران به هاب منطقه از بعد ارتباطات بوده است. بر همين اساس در سه ماهه نخست دولت دوازدهم، نخستين قرارداد ترانزيت بينالمللي ديتا از جنوب به شمال ايران با ظرفيت 300 گيگابيت بر ثانيه امضا و اجرايي شد. با اجراي اين قرارداد ضمن ايجاد درآمد ارزي مناسب براي کشور، 50 درصد نيز به ظرفيت ترانزيت کشور نسبت به آنچه از ابتداي انقلاب اسلامي تاکنون بوده، اضافه شد.
همچنين دسترسي پرسرعت ثابت و سيار در ابتداي دولت دوازدهم براي 50 هزار مشترک فراهم بوده است که آخرين وضعيت تا انتهاي شهريور سال جاري، به 57 هزار و 823 مشترک رسيده است. در زمينه توسعه دسترسي پرسرعت روستايي نيز در ابتداي دولت دسترسي پرسرعت براي 27 هزار و 397 روستا فراهم بود که اين عدد در آخرين وضعيت اعلامشده تا انتهاي شهريور به 27 هزار و 739 روستا رسيده است.
به منظور تحقق عدالت اجتماعي و کاهش شکاف ديجيتالي و ارايه خدمات به مناطق محروم و کمتر برخوردار در يکصد روز فعاليت دولت دوازدهم توسعه بانکداري الکترونيکي در 1000 روستاي فاقد اين امکان نيز انجام شد. براساس اين طرح، تامين و ارسال تعداد 1000 دستگاه ATM به روستاهاي فاقد اين امکان با اعتباري معادل 116 ميليارد تومان جهت کاهش فاصله کيفيت خدمات در روستاها به نسبت شهرها و نصب و راهاندازي شد.
در راستاي اجراي سياستهاي کلي اصل 44 قانون اساسي و واگذاري امور به مردم و بخش خصوصي و ايجاد فضاي رقابتي و نظاممند کردن پست کشور، مزايده انتخاب اپراتور خصوصي پستي برگزار و دو اپراتور «ترن پارت تي باکس» و «کنسرسيوم حمل و نقل کالاهاي تهران (پيک بادپا) » انتخاب شدند که پروانه فعاليت اين دو شرکت صادر و طي مراسمي اعطا ميشود. آزادسازي فعاليتهاي پستي از اين جهت حائز اهميت است که برخلاف مدلهاي سابق، خصولتيسازي نشده و واگذاري به طور کامل به بخش خصوصي انجام شده است.
يکي ديگر از اقدامات در صد روز نخست وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات تدوين برنامه اجرايي شبکه ملي اطلاعات بود که پس از تصويب سند تبيين الزامات شبکه ملي اطلاعات با برگزاري جلسات فشرده با مرکز ملي فضاي مجازي طي سه ماه گذشته و انطباق آنچه اجرا شده با آنچه تصويب شده، صورت گرفت. برنامههاي اجرايي سال آتي نيز در حوزه توسعه شبکه ملي اطلاعات استخراج شده است.
بر اساس مصوبه شوراي فضاي مجازي درخصوص ساماندهي پيامرسانها، کاهش 70 درصدي تعرفه استفاده از پيامرسانهاي داخلي و تدوين مدل حمايت از آنها جهت تحقق اهداف شبکه ملي اطلاعات و افزايش سهم ترافيک داخلي به خارجي در صد روز نخست به تصويب رسيد.
از اقدامات انجامشده در اين مدت همچنين ميتوان به اجراي فاز اول ارايه اينترنت بيسيم (واي فاي) رايگان توسط اپراتورهاي غيردولتي در برخي از امکان عمومي پرتردد اشاره کرد، که در آينده گسترش پيدا ميکند.
همچنين محمدجواد آذري جهرمي -وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات- از آمادگي زير ساختهاي فناوري و زيرساختي اجراي بانکداري ديجيتال و بدون شعبه خبر داد و گفت: وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات مسئوليت فراهم کردن زيرساختها براي اجراي بانکداري ديجيتال را بر عهده دارد و تا جايي که در حيطه وظيفه اين وزارتخانه است، تمامي شرايط مهيا شده است. مابقي اقدامات و سياستگذاريها برعهده بانک مرکزي است. بايد منتظر ماند تا بانک مرکزي برنامهها و شاخصههاي اجراي بانکداري ديجيتال و بدون شعبه را مشخص و اعلام کند.
آغاز تعرفه جديد شرکتهاي اينترنتي از يکشنبه و رفع ابهامات
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات از نهايي شدن تعرفه همه شرکتها و اجرايي شدن آن تا يکشنبه خبر داد و گفت که تاخير حادث شده در اجراي مصوبه به دليل احقاق حقوق مصرف کنندگان بوده است.
وي با اشاره به برگزاري جلسه با شرکتهاي ارائهکننده خدمات دسترسي ثابت اظهار کرد: اينکه در مصرف منصفانه براي مشترکين سقفهاي مجزايي براي داخل و بينالملل لحاظ شود؛ مورد تاييد نيست. صرفا در محاسبه شمارش مصرف نسبت يک به دو بايستي لحاظ شود.
حسين فلاح جوشقاني - رئيس سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي - نيز درباره رفع ابهامات بعضي از شرکتها درباره تعرفههاي جديد اينترنت گفت: اينکه يکي دو اپراتور تفسير و برداشت اشتباه در مورد چگونگي محاسبه ترافيک داخلي و ترافيک بينالمللي در آستانه مصرف منصفانه داشتند که به آنها تذکر داديم تا اصلاح کنند. پيشبيني ميکنيم اپراتورهاي ثابت و شرکتها در ميانمدت و بلندمدت از تعرفهگذاري جديد سود ببرند. انشااله قيمتگذاري جديد در ميانمدت و بلندمدت منجر به بزرگ شدن حجم بازار از نظر ميزان مصرف و حجم گردش مالي ميشود. ضمن اينکه تعرفههاي جديد رضايت مردم را جلب ميکند.
وي با بيان اينکه بر اساس مصوبه کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات، شرکتها و اپراتورها موظفند تا سرعت ارايهشده را به صورت تضمينشده ارايه کنند، گفت: مطابق اين مصوبه اپراتورها موظف هستند که سرعت را با تضمين 95 درصدي ارايه کنند. درحاليکه در گذشته سرعت به صورت اشتراکي به کاربران ارايه ميشد و تضميني در اين رابطه وجود نداشت.
فلاح سوالات مطرح شده از سوي کاربران را درباره تعرفههاي جديد ناشي از عدم کسب اطلاعات و همچنين توضيحات ناکافي و غيرشفاف اپراتورها دانست و توضيح داد: در نحوه محاسبه ترافيک براي محاسبه آستانه مصرف منصفانه، اگر اپراتوري FUP را 300 گيگابايت اعلام کند، مشترک ميتواند 150 گيگابايت اينترنت بينالملل خالص يا 300 گيگابايت ترافيک خالص داخلي استفاده کند و اگر مصرف به صورت ترکيبي است با نسبت يک به دو رعايت خواهد شد.
وي با بيان اينکه اپراتور نبايد کاربر را در ارايه خدمات محدود کند، افزود: در زماني که مشترک نزديک به اتمام سرويس و آستانه مصرف منصفانه خود شود، اپراتور بايد به وي اعلام کند تا مشترک متوجه ميزان مصرفش باشد. در سرويسهاي غيرحجمي وقتي کاربر بيشتر از سقف تعيينشده مصرف کند، تا پايان زمان مشخصشده، سرويس وي بهصورت يک سرويس رايگان با سرعت 128 کيلوبيت بر ثانيه تبديل ميشود. هماکنون اپراتورهاي مختلف براي مصرف منصفانه عددهاي مختلفي را ارايه کردند که آنها در فضاي رقابتي بر مبناي نياز مشترکين و فضاي رقابتي خود اين عدد را در نظر گرفتهاند.
رجيستري و آغاز فاز دوم با برند اپل
مقرر شد مرحله دوم طرح رجيستري صرفاً براي تمامي مدلهاي گوشي تلفن همراه و تبلت اپل از روز سهشنبه 14 آذرماه اجرا شود و ساير مدلهاي گوشي و تبلت نيز به تدريج در هفتههاي آينده پس از اعلام رسمي تحت پوشش طرح قرار گيرند. با اجراي فاز دوم رجيستري مردم بايد دقت کنند هنگام خريد گوشي در صورتي که زمان ارسال پيامک احصاي اصالت، در پيامک نوشته شد گوشي در سامانههاي رگولاتوري ثبت نشده و غيرمجاز است، به هيچ عنوان اقدام به خريد نکنند، زيرا اين گوشيها در شبکه تلفن همراه سرويس نخواهند گرفت.
تمامي پيامکهاي مربوط به استعلام گوشي با سرشماره HAMTA ارسال ميشود و اگر پيامکي با سرشماره ديگري در پاسخ به کاربر ارسال شود، جعلي بوده و به هيچ وجه قابل استناد نيست.
تمامي مراحل استعلام بايد از طريق خريدار انجام شده و کاربران پس از اطمينان از اصالت تلفن همراه که نشاندهنده قانوني بودن و همچنين استاندارد بودن آن است ميتوانند تلفن همراه مورد نظر خود را خريداري کنند.
خريداران پس از خريد گوشي تلفن همراه و تجهيزات داراي سيمکارت با شمارهگيري کد دستوري #6#*، شناسه بينالمللي 15 رقمي (IMEI) گوشي را دريافت ميکنند که اين شناسه بايد با شناسه ثبتشده روي جعبه دستگاه يکسان باشد. گوشيهاي دو سيمکارته داراي دو شناسه IMEI و گوشيهاي چند سيم کارته داراي چند IMEI هستند. در گام بعدي دستگاه بايد در شبکه اپراتوري فعال شود براي اين کار خريدار بايد کد فعالسازي (Activation Code) را هنگام خريد از فروشنده دريافت کند.
براي فعالسازي تجهيز در شبکه اپراتوري، خريدار کد دستوري #7777* را شمارهگيري کرده و عدد مربوط به گزينه فعالسازي را انتخاب ميکند. پس از آن شناسه بينالمللي 15 رقمي (IMEI) دستگاه و کد فعالسازي مربوط به دستگاه و شماره سيمکارت دستگاهي را که قصد فعالسازي آن را دارد به ترتيب وارد ميکند. پس از تائيد اطلاعات واردشده، پيام موفقيتآميز بودن فرايند را دريافت ميکند. درصورت دريافت پيامک مبني بر عدم ثبت گوشي، مشترک ميبايست از خريد گوشي اجتناب کرده و گوشي را به فروشنده بازگرداند.
مسافراني که از خارج از کشور گوشي تلفن همراه يا تجهيز داراي سيمکارت خريداري کرده و به همراه خود وارد کشور ميکنند بايد شناسه بينالمللي 15 رقمي (IMEI) تجهيز خريداريشده را در گمرک محل ورود خود ثبت کنند. مسافران هنگام ثبت شناسه گوشي تلفن همراه خود بايد عوارض گمرکي آن را پرداخت کرده و رسيد آن را نزد خود نگهداري کنند. مسافران پس از دريافت کد فعالسازي از وزارت صنعت، معدن و تجارت بايد آن را در سامانه همتا به آدرس Hamta.ntsw.ir ثبت کنند. عوارض گمرکي و ارزشگذاري کالاي مسافري بر اساس ارزشهاي ثبتشده در سامانه TSC به آدرس tsc.irica.co انجام ميشود.
ثبت و فعالسازي گوشي تلفن همراه يا ساير تجهيزات داراي سيمکارت کاملاً رايگان بوده و خريداران نبايد بابت آن هيچ هزينهاي پرداخت کنند. بروشور و تراکت اطلاعرساني و آموزشي درباره نحوه استعلام و فعالسازي در شبکه همراه با گوشي و تجهيزات داراي سيمکارت خريداري شده در تمامي فروشگاههاي ارايهکننده اين تجهيزات نصب شده است.
فلاح جوشقاني درباره آمار کاهش گوشيهاي وارداتي از مبادي غيررسمي با اجراي رجيستري گفت: در سال 95 به طور ميانگين هر ماه حدود 140هزار گوشي به صورت قانوني و از مبادي گمرکي وارد ميشد. از ابتداي سال 96 که زمزمههاي رجيستري مطرح شد، اين عدد به ماهي 180هزار رسيد. از اول آبان تا 11 آذر ماه که فاز اول و صرفا پايش رجيستري را آغاز کرده و هنوز اعمال سياست نکرده بوديم، 574 هزار گوشي به صورت قانوني وارد کشور شده است. يعني نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته واردات رسمي گوشي 2.7 برابر و نسبت به قبل از اجراي طرح در سال 96 هم دو برابر شده است.
همچنين حميدرضا دهقانينيا -مديرکل فناوري اطلاعات و ارتباطات ستاد مرکزي مبارزه با قاچاق کالا و ارز- با بيان اينکه افراد گوشي خود را به کس ديگري ندهند که احصاي اصالت گوشي را برايشان انجام دهد مگر اينکه به آن شخص اطمينان داشته باشند، گفت: سامانهاي تحت عنوان سامانه هوشمند مديريت تجهيزات ارتباطي يا همتا وجود دارد. اين سامانه اين فرصت را در اختيار شخص قرار ميدهد که سرقت گوشي خود را اعلام کند. پس از آن به صورت اتوماتيک ديگر سرويسي به آن IMEI سرقتي داده نخواهد شد و گوشيهاي سرقتي غيرقابل استفاده ميشود.
وي درباره خريد از فروشگاههاي مجازي خاطرنشان کرد: افراد ميتوانند از سايتهاي مجاز کشور که بستر عرضهکننده کالا در فضاي مجازي هستند خريد کنند زيرا تمامي فرآيندها و آموزشها به صاحبان سايتها و واردکنندگان ارائه شده است. حتي يکي از فرصتهايي که در اين فضا دارند اين است که اگر کالا مشکل داشت ميتوانند تا هفت روز آن را برگردانند که در بازار واقعي شايد اين امکان وجود نداشته باشد.
پيدا شدن مدارک گمشده از طريق پست
همواره اينگونه اعلام شده که اگر فردي مدرکي از ديگران پيدا کند بايد حتما آن را در صندوق پستي انداخته يا به يکي از دفاتر پستي تحويل دهد. شرکت پست چند سالي است با طراحي سامانهاي به نام «پستيافته» شرايطي ايجاد کرده تا افراد بتوانند با مراجعه به سايت اين شرکت به پيگيري وضعيت مدارک مفقودشده خود بپردازند. براين اساس فرد با ورود به سايت شرکت پست و قسمت پستيافته با وارد کردن نام، نام خانوادگي و نام پدر خود ميتواند مطلع شود آيا مدارکش به دفاتر پستي تحويل داده شده يا خير؟
بنا بر امکاناتي که اين سايت در اختيار کاربران قرار مي دهد، برخي مدارک را از طريق اين سايت مي توان جستوجو کرد که اين موارد عبارتند از: شناسنامه، گواهينامه، گذرنامه، کارتهاي نظامي، کارت ملي، اسناد مالکيت، عقدنامه، وصيتنامه، دفترچه بيمه، مدارک بانکي، کارتهاي اعتباري بانکي، کارت دانشجويي و مدارک تحصيلي، کارت بيمه وسايط نقليه، سند، معاينه فني و ساير مدارک خودرو، پروانهها و گواهيها، لوازم خانگي، انواع چک، طلا، جواهر و اشيا قيمتي، انواع کيف، انواع کارت شناسايي، اوراق سهام و کارت هوشمند سوخت.
روابط عمومي شرکت پست در اين باره اعلام کرده بود: نکته مهمي که بايد در اين زمينه مدنظر داشت آنکه کليه مدارک پيدا شده تنها تا شش ماه در اداره پست باقي ميمانند و پس از اين مدت امحاء خواهند شد بر اين اساس لازم است افراد در همين مدت براي دريافت مدارک مربوطه اقدام کنند.
منبع:ايسنا